Pitching

Himmelev Bryggerlaug

Alias Himmelev Bryghus...

Pitching

Vi har det med at undervurdere den mængde gær, som skal til, for at give en tilpas fermentering - Der skal bruges korrekt mængde dvs ikke for lidt, men heller ikke for meget.

 

Hvis der tilføres for lidt gær, bliver det en lang sej kamp for de aktive gærceller, at omdanne de forgærbare sukkerarter til alkohol.

En langstrakt proces kan give uønsket bismag, eller gæringen kan gå i stå for tidligt og efterlade stor mængde restsukker i øllet og hvad da med karbornering efterfølgende...

 

Omvendt kan for høj gærmængde give turbogæring og dette kan ligeledes påvirke smagen.

 

Regnemaskinen her er sakset fra nettet og (ved at blive) omskrevet til dansk, primært til eget brug, da vi har kæmpet noget med lange fermenteringer, heldigvis uden mærkbar forringelse af det endelige resultat.

 

 

 

ADVARSEL

 

Der tages intet ansvar og der gives ingen garanti for brug af denne "Regnemaskine".

Beregner til Gær Dosering (Pitch Rate) og græstarter
Yeast Pitch Rate and Starter Calculator
'Pitch' dvs dosér din gær i korrekt mængde ved brug af denne Beregner, som både understøtter tørgær, flydende gær, 'Slurry' dvs en slat fra sidst og gærstarter. Beregner flydende gærs levedygtighed baseret på produktionsdato. Der kan vælges mellem dosis i millioner celler / milliliter af urt / grader plato. Der kan også beregnes, hvor stor gærstartere der skal bruges og DME/tørmaltekstrakt der skal anvendes til gærstarteren. Beregneren understøtter op til 3 opformerings-trin, så der kan startes fra meget små mængder gærceller f.x. fra en slat gær fra en tidligere brygning eller gær høstet fra en øl. Beregneren understøtter to forskellige vækstkurver. Den første er baseret på nylig artikel om forskning fra Braukaiser og den anden fra et studie af Chris White.

Del 1: Beregner hvor mange gærceller der behøves til din urt baseret på ønsket doseringsfaktor (pitch rate) og om der er tilstrækkeligt antal gærceller.
Yeast Pitch Rate:
Units:
Sukker Skala:
Urt Gravity (OG): (1.xxx)
Urt Volume: Gallons
Target Pitch Rate:
(millioner celler / ml / grad plato)
Yeast Type:
Dry Yeast Amount: (gram)
Celle Densitet: (milliarder celler / gram) estimeret antal celler
 

Cells Available:
Pitch Rate As-Is:
Target Pitch Rate Cells:
Difference:
 

Del 2: Producer om nødvendigt en gærstarter - understøtter op til 3 opformerings-trin.
Gær Starter - Op til 3 opformerings-trin:
Antal gærceller ved start: (Billion Cells)
Indtast antal gærceller der startes med, eller klik på 'Anvend ovenstående' knappen hvis du beregnede mængden i forrige afsnit.
Starter - Trin 1:
Starter Størrelse (L) Gravity (1.xxx) Vækst Model og Luftning  
DME Behov:
Vækst Rate:
Endeligt antal gærceller:
Resulting Pitch Rate:


Vi brygger i Himmelev ved Roskilde.

Kontakt Himmelev Bryggerlaug via info@himmelev-bryggerlaug.dk